Een vaste versus een groeimindset

In onderstaand filmpje worden de verschillen tussen een vaste en een groeimindset zeer overzichtelijk weergegeven.



Een growth mindset gaat er dus vanuit dat je intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden kunt ontwikkelen. Je zet je in om te oefenen en je zet door bij tegenslag. Je staat open voor feedback, dat zie je namelijk als een evaluatie- en leermoment. 

Als anderen succes hebben kun je dat zien als een leer- en inspiratiemoment. Kleine kinderen hebben vaak een growth mindset en leren veel dingen als vanzelfsprekend. Ze gaan uitdagingen niet uit de weg en leren door vallen en opstaan, ook letterlijk.

Leerlingen moeten kunnen exploreren en ontdekken. Ze kunnen wel nog niet volledig verantwoordelijk zijn voor hun leerproces. Nieuwe inzichten in de hersenontwikkeling tonen dat dit nog niet mogelijk is. Zelf plannen is moeilijk voor een twaalfjarige, meer dan een week vooruit denken lukt ze niet. Om te groeien is feedback van leraren en ouders essentieel. Stimuleer hun nieuwsgierigheid, leer ze redeneren en vertel waarom bepaalde leerstof hen helpt in het dagelijkse leven. Zo begrijpen ze beter waarom ze iets moeten leren en is de motivatie groter.  


Een fixed mindset gaat ervan uit dat intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden aangeboren zijn en vaststaan, waarbij oefenen geen zin heeft en dit niet kan veranderen. Als je een fixed mindset hebt, kun je bang zijn om dom over te komen, fouten te maken (faalangst hebben) en deze fouten proberen te vermijden. Perfectionisme kan in de weg zitten. Bij een fixed mindset ga je eerder uitdagingen uit de weg en geef je op bij tegenslag.