Wat zijn executieve functies?

Executieve functies zijn de tools die je nodig hebt om zelfgestuurd te kunnen leren. Je zet ze in om cognitieve, metacognitieve en motivationele vaardigheden te ontwikkelen. Het goed beheersen van je executieve functies leidt dus tot meer zelfsturing.

Executieve functies worden vaak op verschillende manieren ingedeeld. Uiteindelijk gaat het over vaardigheden die enerzijds gericht zijn op het aansturen van het denken en anderzijds op het aansturen van het gedrag.


In het volgende filmpje van Klasse verduidelijkt Dieter Baeyens wat executieve functies zijn. Hij start met de 3 kernfuncties uit te leggen: het werkgeheugen, de impulscontrole en de cognitieve flexibiliteit. Deze worden ook wel lagere orde executieve functies genoemd. De lagere orde executieve functies  zijn van cruciaal belang om ook de hogere orde executieve functies (gedragsevaluatie, plannen en organiseren, probleemoplossend denken) te kunnen ontwikkelen.



Aandacht is een executieve functie die geldt als basisvoorwaarde. Om bewust om te gaan met je gedrag en gedachten moet je aandachtig kunnen zijn. Ook emotieregulatie is een executieve functie die een grote invloed kan hebben op het uitoefenen van de overige executieve functies.

Wil je je verder verdiepen in hoe je deze functies van jonge kinderen kan versterken? Dan vind je heel wat inspiratie op Zet dan even je EF-bril op!